Hoe maak je een Metal Print schoon? Tips voor onderhoud en opslag


Metal prints zijn een moderne en stijlvolle manier om je foto's of kunstwerken te presenteren. Dankzij de levendige kleuren en de glanzende afwerking zijn ze een populair alternatief voor traditionele canvasafdrukken. Bovendien zijn ze duurzaam en krasbestendig, wat ze perfect maakt voor diverse ruimtes in huis. Maar hoe zorg je ervoor dat je metal print er jarenlang als nieuw blijft uitzien? In deze blogpost leggen we uit hoe je je metal print het beste kunt schoonmaken, onderhouden en opslaan, en wat je absoluut moet vermijden.

Tips voor het schoonmaken van metal prints


1. Hoe maak je een metal print schoon?

Stof en vingerafdrukken verwijderen

Een van de voordelen van metal prints is dat ze minder stof aantrekken dan andere soorten wanddecoratie. Toch is het belangrijk om af en toe het oppervlak schoon te maken, vooral als je afdruk een glanzende finish heeft die gevoelig is voor vingerafdrukken. Je kunt hiervoor een droge, zachte microvezeldoek gebruiken. Dit is meestal voldoende om stof, vuil en lichte vlekken te verwijderen zonder het oppervlak te beschadigen.


Voor hardnekkigere vlekken

Als je te maken hebt met vlekken die niet met een droge doek weggaan, zoals vetvlekken of strepen, kun je een licht vochtige doek gebruiken. Voeg een klein beetje milde zeep toe aan water en gebruik dit mengsel om voorzichtig de vlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat de doek niet te nat is, en veeg het oppervlak daarna droog met een schone, droge doek.


2. Wat moet je vermijden?

Schurende materialen en schoonmaakmiddelen

Hoewel metal prints duurzaam zijn, kunnen schurende materialen zoals schuurmiddelen, schuursponzen of agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel krassen op het oppervlak veroorzaken of de glanzende afwerking dof maken. Vermijd ook het gebruik van glasreinigers met ammoniak, omdat dit de coating op je metal print kan beschadigen.


Te veel vocht gebruiken

Hoewel metal prints beter bestand zijn tegen vocht dan bijvoorbeeld canvas, moet je nog steeds voorzichtig zijn met water. Vermijd doorweekte doeken en zorg ervoor dat er geen water achter de print of op de randen komt. Dit kan namelijk de print beschadigen en, hoewel zeldzaam, kan er roest ontstaan op de ophangpunten als ze aan te veel vocht worden blootgesteld.


3. Onderhoud van je metal print: hoe houd je het mooi?

Regelmatig stofvrij maken

Metal prints zijn redelijk onderhoudsvriendelijk, maar door ze regelmatig af te stoffen met een zachte doek voorkom je dat vuil zich ophoopt. Hierdoor blijft je print er fris en glanzend uitzien. Je kunt dit het beste doen om de paar weken, afhankelijk van waar je print hangt.


Controleren op schade aan ophangpunten

Hoewel metal prints zelf zeer robuust zijn, is het een goed idee om af en toe de ophangpunten te controleren. Als je print zwaar is of lange tijd op dezelfde plek hangt, kunnen de bevestigingspunten slijten of losraken. Dit kan voorkomen worden door de print stevig en op een vlakke muur te hangen.


4. Hoe bewaar je een metal print?

Als je je metal print tijdelijk niet wilt ophangen of hem wilt opbergen, zijn er een paar belangrijke zaken om in gedachten te houden om hem in perfecte staat te houden.


Opslag op een droge plek

Metal prints zijn minder gevoelig voor vocht dan traditionele afdrukken, maar het is nog steeds belangrijk om ze in een droge, koele ruimte te bewaren. Plaats ze rechtop om te voorkomen dat ze buigen of beschadigd raken, vooral als je meerdere prints tegelijk opbergt. Verander eens in de maand de positie zo dat de print niet altijd op dezelfde kant staat.


Beschermende verpakking

Om krassen of schade tijdens opslag te voorkomen, kun je je metal print inpakken in een zachte doek of noppenfolie. Plaats de print in een stevige doos of bescherm deze met karton, vooral als je hem langere tijd niet gaat gebruiken. Let erop dat er geen zware voorwerpen op je print worden geplaatst om vervorming te voorkomen.